V pátek jsem si říkala "Co o víkendu?". Četla jsem, jak jsou borůvky prospěšné zdraví.
Obsahují hodně vitamínu C, snižují hladinu cholesterolu v krvi, čistí ledviny, zlepšují zrak, dodávají energii, omlazují atd. No tak proč se nevydat si jich pár nasbírat.
A jelikož rostou v kopečcích nad městem, tak i ta procházka za nimi nám prospěla. Byli jsme dokonce dvakrát, v sobotu i v neděli.:-)
No a doma jsme potom upekli koláč, část zmrazili a část nechali jen tak na snědení. Přece nebudeme ničit úplně všechny vitamíny nějakým vařením nebo pečením. :-))
Recept na koláč je moje oblíbená klasika. Samozřejmě bez drobenky.
2 vejce
100 g cukru
1 měkký tvaroh
80 g másla
100 g polohrubé mouky
kypřící prášek
Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme mouku, tvaroh, máslo, kypřící prášek. Ušleháme sníh, zamícháme. Nalijeme do formy, nasypeme borůvky a pečeme na 175 - 180 st. Pokud dáte tolik borůvek jako já, tak budete mít velmi málo těsta a kupu borůvek. Opravdu byl vynikající.
Formu mám dortovou, průměr 25 cm, borůvek přiměřeně přiměřeně :-)) Skoro jednu plnou láhev od malé vody.
Hmm, borůvkový bych si dala, nejradši mám tvarohovoborůvkový...... ale mám jen rybíz, tak jsem upekla aspoň ten:-))
OdpovědětVymazatAjka
Rybízový je taky dobrý a není tolik práce se sbíráním. Nasbírala jsem jednu malou láhev a měla jsem toho dost, pak už jen do pusy :-))
Vymazat