úterý 23. dubna 2013

Podzemní továrna Richard v Litoměřicích



Dcera včera v rámci školy navštívila hasiče v Litoměřicích, povozili je na plošině atd. Ale řekla mi, že se možná půjdou podívat i do podzemní továrny Richard. Já o ní fakt nikdy neslyšela, přitom je to blízké okolí. Tak jsem na internetu trošku studovala.

Továrna Richard byla  podzemní továrna nedaleko Litoměřic (podzemní prostory v délce 25-30 km), kde se od listopadu 1944 v utajení vyráběly součásti motorů pro tanky, byly zde dílny, kanceláře, výrobní haly a pracovali zde totálně nasazení dělníci a vězni.  Při tyfové epidemii zemřela spousta dělníků, kolem 4500 vězňů. Umírali i při práci, protože byla nesmírně náročná a pracovali od rána do večera. Mrtvé dělníky odváželi ke spálení do Ústí nad Labem a do Terezínského krematoria, když přestala stačit kapacita těchto krematorií, bylo vybudováno krematorium i u podzemní továrny. Aby se nezjistilo, že zde krematorium je, byl kouř z těl podzemím odváděn do komína z cihelny.

Po válce chtěli nacisté továrnu vyhodit do povětří pomocí elektrického vedení, ale to se jim z nejasného důvodu nepodařilo. Prý nakonec přerušil elektrické vedení polský dělník, ale to se neví jistě.

Nepodařilo se mi zjistit, jestli je továrna dnes přistupná, ale podle tohoto .http://www.podzemi.eu/fotografie/VR/image6450.htm , bych řekla, že není. Při virtuální prohlídce mi leze mráz po zádech. To jsem zvědavá, jak dopadne můj prodloužený víkend, kdy se s přítelem chystáme do pevností ve Východních Čechách, prolezeme všechny bunkry a pevnosti v okolí :-)

pondělí 22. dubna 2013

Moje dnešní večerní rozpracovanost



Z práce jsem si přinesla dřevěnou krabičku od čaje a rozhodla jsem se, že si jí trošku vylepším. Tak jsem začala natírat. Nejdříve na bílo, ale potom jsem si to rozmyslela a je lehce šedá. Natírala jsem balakrylem s trochou černé tempery.Až bude zase čas, tak krabičku dodělám, rozhoduju se mezi nějakými nápisy černou temperou nebo ubrouskovou technikou, ale zvítězí spíš nápisy.

Snad neucítím potom z čajů  balakryl :-) Pro jistotu jsem vnitřek vynechala.


Meduňkový čaj



Kdysi dávno jsme byli v Ostré nad Labem na výletě, procházeli jsme se tam a prohlíželi si různé rostlinky a mě zaujala meduňka. Zkoumali jsme jí, protože jsme jí do té doby neznali. Zaujala nás svojí citronovou vůni, když jsme si sáhli na listy a přičichli. Doma jsem zjistila, že se z ní dělají čaje pro dobrý spánek. Já sice spím velmi dobře, ale i tak jsem vyzkoušela a od té doby mám tento čaj moc ráda. 

Takže jsem zajásala, když jsem si šla do zahradnctví koupit zeminu pro ostatní bylinky a uviděla meduňku v květináčku. Od té doby ji mám na balkoně, ale musím říct, že meduňka nestačí růst. 

Dcera už se mi vrhla i na marjánku, tedy majoránku :-) a nějak jí zachutnala, libeček také roste dobře. Nevím, čím to je, ale tento rok se u mě bylinkám daří. 









Vynikající ananasová buchta



O víkendu jsem zase po dlouhé době pekla, nepeču často, ale když už, tak se po tom hned zapráší. Ani nestačím svůj výtvor vyfotit.

Tentokrát jsem pekla ananasovou buchtu. Naprosto jednoduchou

1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 ananasový kompot rozmichovat a vše smíchat.

Po upozornění Nellie doplňuji, že jsem kompot mixovala jen lehce a použila jsem i šťávu z kompotu.

Na internetu je na tento typ buchet několik receptů i s různými polevami, já jsem jen rozmíchala tvaroh s trochou vody a cukru. 

A do buchty jsem dala jen 3/4 hrnku cukru krupice s vanilkovým cukrem.

A byla vynikající.

úterý 16. dubna 2013

Wallpapers


Posledních pár dnů jsem na internetu hledala nějaké vintage nebo wallpapers obrázky a nakonec jsem je našla  zde

Budou se mi hodit na pozadí :-))))) ne moje, ale jak v pc, tak na blogu a také na moje výrobky, se kterými se zde určitě brzy pochlubím. 

Proč jsou ty dny tak krátké? V práci mi to moc neutíká, ale jak přijdu domů, tak mi připadá, že je hned pozdě. Nic nestíhám, chtěla bych  tvořit, ale než uvařím na další den nebo dva dny (nikdo z nás nechodí na obědy), tak je 22-23 hodin a to už je čas se pomalu chystat do Spanilova .-))

Včera jsem si koupila český česnek, tedy aspoň to tam bylo napsáno, pěkně pálil, tak snad. Už se tak těším na jaro a léto a na čerstvou českou zeleninu a ovoce. Vlastní zahrádku nemám, ale u nás na tržnici se dá nakoupit dobře, prodávají tam malí zahradníčci z okolí.

Přeji všem hezké dny.A hlavně hodně sluníčka.

čtvrtek 11. dubna 2013

Bylinky na balkoně



Tak moje bylinky se přestěhovaly na balkon, v noci je zima, tak vždy jen na chvíli přes den, aby se otužily. My už jsme za zimu otužilé asi až až.  I když už to konečně vypadá na to jaro.

Bylinky se mi strašně vytáhly, asi nedostatkem světla nebo se jim prostě u mě nechce dařit. Jsou prý jako plevel, tak to jsem zvědavá.

Mám tam libeček, ten je výborný do polévky nebo na brambory nebo jen na chleba s máslem. Meduňku jsem si koupila v zahradnickém obchodě, z ní mám hrozně ráda čaj. Potom klasika pažitka a marjánka, tedy majoránka :-))



 
 
 


 


neděle 7. dubna 2013

Háčkované pouzdro na mobil



Moje skoro osmnáctiletá dcera neustále škemrala, abych jí něco uháčkovala. Že prý háčkuju pořád jen pro sebe, tak jsme přišly na to, že by se jí mohlo hodit pouzdro na mobil, tak jsem pilně háčkovala, až se povedlo a dcera byla nadšená jako malé dítě. :-))

Kitty vládne i u mé skoro dospělé dcery :-))



 
 
Trošku se u nás oteplilo, ale mně je pořád zima. Sluníčko také na chvíli vykouklo.

pondělí 1. dubna 2013

Domácí nudle



Dnes jsem vařila polévku pro nemocnou dceru a došly mi nudle, tak jsem si je chtěla jít koupit, ale pak jsem si říkala, co si tak vyrobit vlastní.

Návod jsem našla na internetu, je jednoduchý, jen mouka a vajíčko, těsto mělo být tuhé, ale já ho měla asi tuhé až moc, takže mi nešlo ideálně vyválet. Chybami se člověk učí, příště to bude lepší. A hlavně nad domácí nudle není. Zatím se suší do další polévky, ale určitě budou dobré. Už proto, že jsou domácí. :-)




Velikonoční víkend


Velikonoční víkend utekl jako voda. Díky hodně studenému počasí jsem ho strávila v teple domova. Háčkovala jsem "hákofutroš"  podle Lenčina návodu http://fizule71.blogspot.cz/2013/03/pouzdro-na-hacky.html 

a myslím, že se mi povedl, návod byl opravdu krásně rozepsaný.

Háčkovala jsem ze silnější příze Kateřiny háčkem č. 3,5.

 
 


No a jaro si musíme doma tvořit sami, tak jsem si objednala na Mimibazaru umělé tulipány a vázu a doplnila je vajíčky. Jsou jen jednoduše obarvené, ale v jednoduchosti je krása.



A co říkáte na změnu času? Bude to asi náročný pracovní týden, spala jsem dnes opravdu nádherně :-)  Večer se mi nebude chtít jít spát, ale ráno to vstávání bude strašné. :-)